Door ziekte of operatie kan er een onderbreking ontstaat in het lymfestelsel. Hierdoor kunnen klachten ontstaan zoals zwelling, gezwollen gevoel, vermoeidheid, tintelingen… in de ledematen. Een arm of been dat zwaar of gezwollen aanvoelt, kan zeer beperkend zijn in het dagelijks functioneren. Met behulp van manuele lymfedrainage en compressietherapie proberen we zoveel mogelijk deze symptomen te verhelpen.
Deze klachten kunnen zich evenzeer voordoen bij een veneuze problematiek. Wanneer de doorbloeding van het lidmaat niet meer optimaal is, blijft er te veel bloed staan in het lidmaat. Ook hierbij kan compressietherapie helpen. Druk aanbrengen is zeer belangrijk bij het vermijden van wonden alsook het genezingsproces te bevorderen.
Taak lymfestelsel
Het hoofddoel van ons lymfestelsel is om afvalstoffen die het bloedvatenstelsel produceert af te voeren. Dit gebeurt via lymfeklieren en lymfebanen naar de nieren waar het uit het lichaam gescheiden wordt. Daarnaast helpt het lymfestelstel ook afweerstoffen naar de plaats van een wonde of ontsteking te brengen en zo de genezing te bevorderen.
Oedeem
Ophoping van vocht, ofwel oedeem, ontstaat doordat er enerzijds een verhoogde toevoer is van afvalstoffen. Dit is het geval bij infecties zoals wondroos maar ook net na een operatie of letsel. Anderzijds kan er een verhoogde ophoping zijn door een onderbreking of een verkeerde ontwikkeling van lymfebanen. Dit is het geval bij het wegnemen of beschadiging van klieren na een kankerbehandeling. Op deze manier kan een dikke arm of een dik been ontstaan, maar oedeem kan zich voordoen op alle plaatsen in het lichaam.
Behandeling
- De behandeling van oedeem is voor iedereen anders en maar bestaat grotendeels uit vier grote pijlers:
Manuele lymfedrainage: met drainage wordt het vocht dat zich heeft opgestapeld in het lidmaat als het ware vooruit geduwd naar plaatsen waar het lymfestelsel niet beschadigd is. Op die manier kan het vocht door het lichaam zelf verder afgevoerd worden - Compressie: naargelang de ernst van het oedeem kan eerst gekozen worden om te windelen. Door de druk van de windels zal het overtollige vocht eveneens naar hogere plaatsen geduwd worden. Doordat het vocht zich snel zal verplaatsen moeten windels elke dag opnieuw aangelegd worden. Wanneer het meeste vocht verplaats is, kan er voor een therapeutische steunkous gekozen worden. Deze zal ervoor zorgen dat het bekomen resultaat behouden kan worden en zorgt voor meer comfort.
- Huidzorg: De huid vormt een natuurlijke barrière tegen bacteriën en moet daarom goed onderhouden worden. Bij een kleine beschadiging kunnen bacteriën naar binnen dringen en zo een grotere druk geven op het lymfestelsel.
- Beweging: Onze spieren hebben we nodig om zoveel mogelijk op een natuurlijke manier vocht af te drijven. Bij het opspannen en ontspannen creëert de spier een pompfunctie die het vocht verder omhoog zal duwen.
Aandoeningen waarbij behandeling aangewezen is
- Zwellingen na een letsel of operatie
- Harde en/of gezwollen arm na borstoperatie
- Hard en/of gezwollen been na operaties in het bekken, bijvoorbeeld bij prostaat- of baarmoederkanker
- Zwelling na kaakchirurgie
- …
Veneus oedeem
Zwelling van een lidmaat kan eveneens ontstaan door een slechte doorbloeding van onder andere voeten of benen. Wanneer er een slechte terugvloei is van het bloed naar het hart kunnen er wonden, zoals ulcera’s ontstaan. Deze wonden zijn vaak hardnekkig te genezen en hebben een heel traag genezingsproces. Ook hierbij is compressietherapie aangewezen om het proces positief te beïnvloeden. De behandeling van deze wonden bestaat uit het geven van druk door middel van windels. Op een latere termijn, wanneer de wonde genezen is, kan een therapeutische kous aangemeten worden om het resultaat te behouden en het voorkomen van nieuwe wonden.